/Files/images/ltaki/21241.jpg

Літо – пора канікул та активного відпочинку, але слід пам’ятати, що пік кишкових інфекцій зазвичай припадає на спекотну пору року. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, які викликають захворювання на кишкові інфекції.

Гострі кишкові інфекції (сальмонельози, дизентерія, гострі ентероколіти, вірусний гепатит А …) займають особливе місце серед інфекційних хвороб, за своєю розповсюдженістю. Рівень захворюваності на ГКІ дітей у 2,5-3 рази вищий, ніж у дорослих, при цьому половина зареєстрованих випадків захворювань припадає на дітей раннього віку (до 3-х років). ГКІ можуть викликати як патогенні та умовно-патогенні бактерії, так і віруси.

Джерелом інфекції є хворі люди, бактеріо- та вірусоносії. Фекально-оральний механізм передачі інфекції здійснюється трьома шляхами:

  • харчовим – під час споживання забруднених продуктів, що містять збудник або його токсини;
  • водним – у разі вживання некип’яченої води з неорганізованих джерел водопостачання, або при ковтанні води під час купання у відкритих водоймах;
  • контактно-побутовим – через забруднені руки або предмети побуту.

Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов і термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.

Міністерство охорони здоров'я України розмістило на своєму сайті матеріали щодо профілактики гострих кишкових та харчових отруєнь серед дитячого населення

wym-1719321175367

Арекомендації Центру громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України можна подивитися за посиланням

wym-1719321259289

ПАМ’ЯТКА!!!

«Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь»

Серед інфекційних захворювань особливе місце займають гострі кишкові інфекції: дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції та ін. Інфекційні хвороби цієї групи спричиняються різними збудниками: найпростішими, бактеріями, вірусами. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, які викликають захворювання на кишкові інфекції. До організму такі збудники потрапляють, головним чином, з інфікованою водою, зіпсованими та неякісними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки.

Причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.

Найчастіше фактором зараження стають брудні овочі, фрукти та ягоди, а також продукти, що продаються в місцях стихійної торгівлі. Особливу небезпеку становлять саме ягоди, поверхню яких неможливо повністю очистити за допомогою миття водою. Нажаль, деякі батьки вживають самі і дають дітям сире молоко, сметану і сир, без попередньої термічної обробки.

Хвороба проявляється не одразу. Прихований період при різних кишкових захворюваннях частіше продовжується від 2 до 7 днів. Потім проявляються характерні ознаки захворювання: слабкість, головний біль, блювота, болі в животі, пронос, підвищення температури.

При появі клінічних ознак хвороби треба негайно звернутися до лікаря, це дасть можливість поставити правильний діагноз та отримати своєчасне лікування: ні в якому разі не слід займатися самолікуванням.

У вогнищі інфекції обов’язково повинна проводиться дезінфекція.

Щоб запобігти виникненню гострих кишкових інфекцій слід неухильно дотримуватися простих правил:

  • дотримуватися правил особистої гігієни;
  • ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
  • мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
  • користуватися індивідуальним посудом;
  • запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
  • регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
  • окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
  • для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
  • добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;
  • при здійсненні подорожі не рекомендовано брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні);
  • на відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо). Не готувати продукти з запасом;
  • дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
  • використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
  • вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
  • мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
  • не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти. При купівлі харчових продуктів та напоїв обов’язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки у cnoci6 зазначений на упаковці та у встановлений термін. При купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції;
  • при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
  • не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
  • не вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
  • не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо. При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Для дітей молодшої вікової групи — батькам необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб дитина не споживала продукти невизначеного походження;
  • уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;
  • при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень.

ТІЛЬКИ ЧІТКЕ ДОТРИМАННЯ ГІГІЄНІЧНИХ ПРАВИЛ ТА ВИМОГ ДАЄ МОЖЛИВІСТЬ УНИКНУТИ ЗАРАЖЕННЯ КИШКОВИМИ ІНФЕКЦІЯМИ.

/Files/images/ltaki/72030 (1).jpg

Гострі кишкові інфекції (далі – ГКІ) – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які активізуються влітку та можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Кишкові інфекції передаються через вживання зараженої їжі чи води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту. Найчастіше збудники кишкових інфекцій містяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.

Профілактика ГКІ:

- дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки та продукти;- не споживати продукти, що зберігалися з порушенням умов зберігання;- мити фрукти та овочі чистою водою, перш ніж готувати;- не нехтувати часом термічної обробки продуктів з м’яса та риби тощо.
Загалом за пʼять місяців 2024 року зареєстровано 19 668 випадків захворювання гострими кишковими інфекціями. У 2023 за аналогічний період фіксували 16 917 випадків.

Симптоми ГКІ, за яких потрібно негайно звернутися до лікаря:

- сухість у роті та горлі;- підвищена температура, що супроводжується діареєю і блювотою;- переймоподібні болі в животі;- незначне сечовипускання або його відсутність.
Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції стають готові страви та кондитерські вироби, молоко і молочні продукти, яйця. Щоб захистити себе та своїх дітей від гострих кишкових інфекцій, достатньо виконувати прості профілактичні дії та в разі нездужання обов’язково звертатися до лікаря.

Інформаційні матеріали із зазначеного питання розміщені за посиланням:wym-1719310956653

ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ: ЯК УНИКНУТИ, ВИЯВИТИ ТА ДОПОМОГТИ

Щороку сотні людей потрапляють до лікарень, ба навіть гинуть, через отруєння грибами. Гриб, яким труяться найчастіше, — бліда поганка, бо її плутають з печерицями чи сироїжками.
Бліда поганка настільки отруйна, що небезпеку становить навіть крихітна її часточка. Та не лише бліда поганка становить небезпеку. В українських лісах росте багато інших видів отруйних грибів.
Щоб допомогти вам уникнути небезпеки, ми підготували пам’ятку про отруйні гриби. Посилання на неї ви знайдете нижче.

А для початку почитайте правила збору грибів:

- збирайте лише добре відомі вам гриби.Дотримуйтесь головного правила грибника: «не впевнений – не бери»;- будьте особливо уважними з пластинчастими грибами (пластинки на нижній частині шапинки гриба).Краще збирайте трубчасті (шапинка таких грибів знизу нагадує губку);- перед приготуванням грибів уважно їх передивіться та перевірте, чи не потрапив до кошика підозрілий гриб.Якщо потрапив – викиньте гриби з цього кошика, а сам кошик ретельно вимийте;- не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках або з рук, не вживайте такі гриби в гостях;- не збирайте гриби, що ростуть при дорозі, біля промислових об’єктів, у забруднених місцях – гриби всотують і накопичують шкідливі речовини.

Як готувати та їсти гриби:

- гриби слід готувати не пізніше доби з моменту збору;- готуючи страви зі свіжих грибів, дотримуйтесь відповідної технології: промивайте гриби та термічно обробляйте;- через вміст хітину й азотистих речовин, які не перетравлюються, гриби — відносно «важка» їжа.

Кому слід обмежити вживання грибів:

- діти;- вагітні;- літні люди;- ослаблені люди;- люди з проблемами травної системи.

Симптоми отруєння:

Грибні токсини доволі розмаїті та діяти можуть по-різному: вражати травну систему, печінку, нирки, нервову систему тощо.
Перші симптоми отруєння виникають протягом декількох годин, але можуть з’явитись і через кілька діб або навіть тижнів, коли грибні токсини вразять внутрішні органи.
Блювання та діарея — найрозповсюдженіші ознаки отруєння, але далеко не найгірші. Крім них бувають і такі симптоми:
- різкий біль у животі;- головний біль;- підвищення температури тіла;- галюцинації;- холодні руки та ноги (відтік крові від кінцівок);- судоми;- задуха;- марення;- зниження пульсу, запаморочення.

Що робити при отруєнні:

1. негайно телефонуйте на номер 103 або 112.

Повідомте:
- симптоми;- причину отруєння;- що вже робили для допомоги отруєному.

2. промийте шлунок чистою водою:

- випити 1-2 літри кип'яченої води (теплої), викликати блювання;
- повторювати процедуру 2-3 рази, доки замість блювоти не піде чиста вода.

3. прийміть сорбенти;

4. дотримуйтеся постільного режиму.

Також важливо зберегти залишки грибів або грибних страв — дослідження їх може допомогти з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.
Категорично заборонено вживати алкоголь та будь-яку їжу — це може прискорити всмоктування токсинів в організм.

Дізнатися більше про неїстівні гриби, отруєння грибами та про першу допомогу при отруєннях можна з нашого буклету за посиланням:https://tinyurl.com/5n87b3t7

Кiлькiсть переглядiв: 0