Профілактика гострих кишкових та харчових отруєнь серед дитячого населення

/Files/images/ltaki/72030 (1).jpg

Гострі кишкові інфекції (далі – ГКІ) – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які активізуються влітку та можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Кишкові інфекції передаються через вживання зараженої їжі чи води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту. Найчастіше збудники кишкових інфекцій містяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах. Профілактика ГКІ: - дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки та продукти;- не споживати продукти, що зберігалися з порушенням умов зберігання;- мити фрукти та овочі чистою водою, перш ніж готувати;- не нехтувати часом термічної обробки продуктів з м’яса та риби тощо. Загалом за пʼять місяців 2024 року зареєстровано 19 668 випадків захворювання гострими кишковими інфекціями. У 2023 за аналогічний період фіксували 16 917 випадків. Симптоми ГКІ, за яких потрібно негайно звернутися до лікаря: - сухість у роті та горлі;- підвищена температура, що супроводжується діареєю і блювотою;- переймоподібні болі в животі;- незначне сечовипускання або його відсутність. Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції стають готові страви та кондитерські вироби, молоко і молочні продукти, яйця. Щоб захистити себе та своїх дітей від гострих кишкових інфекцій, достатньо виконувати прості профілактичні дії та в разі нездужання обов’язково звертатися до лікаря.

Кiлькiсть переглядiв: 0